Karjalohja

Kotiin Karjalohjalle

Vehreä pitäjä järvien äärellä
"Salpausselän pohjoispuolella on Karjalohjan pitäjä, seutu, joka on täynnä vuoria, järviä, mäkiä ja hiekkaisia harjuja. Tämä muutoin kova ja ankara Suomen luonto on heitellyt runsaalla kädellään lahjojaan näihin onnellisiin laaksoihin. Täällä ei ole koskaan hallaa. Täällä menestyvät monet jalompien hedelmäpuiden lajit ja harvinaiset kasvit: kasvi- ja eläinkunta näyttää täällä rehoittavan kauniimpana kuin muualla maassamme." Sakari Topelius "Maamme kirja”.

Kansallista kulttuurimaisemaa

Karjalohjalla on pitkät perinteet yhteisöllisten tapahtumien ja aktiviteettien järjestämisessä. Kulttuuritarjontaa löytyy klassisesta musiikista aina kokeelliseen taiteeseen ja omia kokemuksiaan voi laajentaa erilaisissa harrastusryhmissä.

Turvallinen kotipitäjä

Lapsillesi voit valita joko Karjalohjan alakoulun, tai Suomen ainoan maaseudulla toimivan Steiner-pedagogiikkaa toteuttavan Sammatin Vapaan kyläkoulun, jossa lapsesi voivat opiskella yläasteen loppuun. Karjalohjan taajaman palvelualueelta löydät myös kirjaston, terveyskeskuksen, apteekin, kaupan, ravintola-palvelut sekä muut arjen pyörittämiseen tarvittavat palvelut paikallisten yrittäjien tarjoamana. Karjalohjalla toimii runsaasti yhdistyksiä, joiden järjestämät lisäpalvelut ja toiminta näkyvät katukuvassa ja tekevät pitäjästä helposti lähestyttävän ja mukavan kotiutua.

Kesäasukkaaksi?

Karjalohjan asukasluku moninkertaistuu kesäaikana. Pääkaupunkiseudun läheisyys houkuttelee löytämään täältä unelmamökin ja usein sen käyttö laajenee ympärivuotiseksi. Myös etätyöskentely onnistuu näppärästi ja runsaan sadan kilometrin säteeltä löytyy suuri osa Etelä- ja Lounais-Suomen suurimmista kaupungeista.

Monimuotoinen Karjalohja

Karjalohjalla voit toteuttaa haaveesi juuri sellaisesta elämäntavasta, jota olet kaipaillut. Moni on muuttanut Karjalohjalle elääkseen omavaraisemmin ja ekologisemmin. Aurinkosähkö, maalämpö, lähituotanto, omat vihannes- ja yrttitarhat, marjapensaat ja hedelmäpuut, modernit sekä perinteiset rakennusmenetelmät ovat sulassa sovussa kylillämme. Toiset hakevat sosiaalisuutta taajamasta ja toiset luonnon rauhaa ja tähtikirkkaita yötaivaita etäämpää.

Asua ja yrittää Karjalohjalla

Karjalohjalainen osaaminen on erittäin laajaa. Tyypillistä Karjalohjalle on erityishoivapalveluiden tuottaminen, muut terveyden ja hyvinvoinnin palvelut, kädentaidot, matkailupalvelut sekä tuotannon, rakentamisen ja perusinfran osaamisen palvelut. Lisäksi alueelta löytyy uuden teknologian asiantuntijayrityksiä. Suuri osa asukkaista käy myös kauempana töissä.
Tervetuloa mukaan joukkoon! 

Yhteisöllisyys

Karjalohjan keskeisiä tapahtumapaikkoja ovat Seurojentalo, kylätalo Kehrä sekä Karjalohjan kirkko, joka on ahkerassa konserttikäytössä tunnetusti loistavan akustiikkansa ansiosta. Seurojentalon vieressä oleva tori on kesälauantaisin viimeisimpien lähituotteiden osto- sekä vanhan kierrätyspaikka. Kylätalossa paikalliset yrittäjät tarjoavat palveluitaan ja henkilökunta neuvoo arjen asioissa. Karjalohjalaiset yhdistykset auttavat asukkaita monella tavalla ja järjestävät paljon toimintaa arjen helpottamiseksi. Lohjan nuorisotoimi pitää nuorisotalo Katulamppua ja järjestää erilaista kerho- ja liikuntatoimintaa lapsille ja nuorille. Kurssitoimintaa ja opetusta järjestävät myös Hiiden opisto, Lohjanseudun kuvataidekoulu sekä Länsi-Uusimaan musiikkiopisto.

© Karjalohjan aluetoimikunta 2021